Sajtos pogácsa



    

Hozzávalók:

   50 deka finomliszt

    25 deka Rama margarin

    15 deka Trappista sajt (10 deka a tésztába, 5 deka a pogácsák tetejére)

      2 deka friss élesztő

      2 deka só

      5 evőkanál tej

      4 evőkanál tejföl

      1 mokkáskanál cukor

      1 tojás sárgája a kenéshez.


     

Elkészítés:

     A lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a sót és a liszttel alaposan elkeverjük.

     Hozzádaraboljuk a margarint és a liszttel együtt elmorzsoljuk.

     Hozzátesszük még a lereszelt 10 deka sajtot és ezzel is elkeverjük.

     Hozzátesszük a tejfölt.

     Az élesztőt a tejben, a cukorral együtt felfuttatjuk és ezt is hozzáadjuk.

     

     Ha minden együtt van, akkor az egészet  kb 8-10 perc alatt jól gyúrjuk össze.

     Ezután formázzuk gömbölyűre és tegyük tálba, majd takarjuk le és kb.  fél óráig kelesszük.

     

     Miután a tészta megkelt, borítsuk lisztezett gyúródeszkára és nyújtsuk ki 5-6 milliméter vastagságúra.

    

    Közepes átmérőjű pogácsaszaggatóval szagassuk ki, majd a két  tenyerünk között sodorjuk kb. 2 centiméter magasra.

    

   Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a tojás sárgájával, és minden  pogácsa tetejére tegyünk egy jó csipet reszelt sajtot.

  

Toljuk be a 200 fokra előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

   Tipp: A pogácsák kiszaggatása után kimaradt tésztadarabokat gyúrjuk össze.Sodorjunk belőle kb 35 centiméter hosszú csíkot. Vágjuk három felé és hármas fonással fonjuk össze őket.Így kapunk egy fonott sajtos rúdat, melyet a pogácsákkal együtt kisüthetünk. (lásd a képen)

        

      

      











Címkék: ,
Tovább a blogra »