Hudefinom

Házi fehér kenyér

 

A kenyerem javát már rég megettem, de még emlékszem, hogy  milyen az igazi kenyér, kifli, zsömle, kalács és még sok-sok, kelttésztából készült egyéb finomság.

Manapság, a legtöbb üzletben  – sajnos – csak silány utánzatokat lehet kapni.

Egy üzletben vásárolt kenyér minősíthetetlen “minőségén” felháborodva végképp megérlelődött bennem az a gondolat, hogy magam fogom előállítani a mindennapi betevőt. Lesz, ami lesz, addig fogok kísérletezni, amíg ehető kenyeret sikerül készítenem.

Beszereztem a hozzávalókat, majd vettem egy nagy levegőt is és hozzá kezdtem.

Néhány kudarc után az alábbi recept szerint elkészített kenyerem nekem is és a családomnak is kedvenc kenyere lett és a barátaim is elismerően nyilatkoztak róla. Bátran ajánlom mindenkinek, aki kedvet kap a kenyérsütéshez!

 

Hozzávalók:

 

Az előtésztához:

 50 deka finomliszt

   3 deci víz

   1 deka friss élesztő

   1 csipetnyi cukor.

 A hozzávalókat egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk.  Takarjuk le és addig kelesszük, amíg túlkel. Ennek biztos jele, hogy a tészta összeesik. Ezután átgyúrjuk és lezárható edényben a  hűtőbe tesszük.

Ha kenyeret sütünk, akkor ebből a tésztából teszünk 20 dekát a kenyértésztához.

Ez az adag 4 sütéshez elegendő!

Akár két hét múlva is felhasználható, így nem kell minden sütéshez 1-1 kisebb adag előtésztát készíteni.

 

A kenyérhez:

 75     deka finomliszt (BL 55)

 20    deka előtészta

   2     deka friss élesztő

   4,5  deci  langyos víz

   3      evőkanál étolaj

   4,5  mokkáskanál só

   6      evőkanál burgonyapehely (elhagyható)

    Ebből a mennyiségből egy 1,3 kg-os, frissen sült kenyér lesz.

 

Elkészítés:

A lisztet műanyag tálba szitáljuk, és a mikróban kézmelegre langyosítjuk.

Az élesztőt a langyos vízből elvett 1 deci vízben feloldjuk.

A liszthez hozzáadjuk a sót,  a burgonyapelyhet, és jól összekeverjük.

Hozzáadjuk az előtésztát, a maradék 3,5 deci langyos vizet, az étolajat, és a vízben feloldott élesztőt.

10-15 percig erőteljesen dagasztjuk.

A dagasztás utn tálba tesszük és fóliával letakarjuk.

A dagasztás után tálba tesszük és fóliával letakarjuk majd hagyjuk duplájára kelni.


Első kelesztés után így néz ki:

Első kelesztés után így néz ki.


Ezután átgyúrjuk, és fóliával letakarva 15 percig pihentetjük, hogy a sikérváz helyreálljon.

Ezután átgyúrjuk, és fóliával letakarva 15 percig pihentetjük,hogy a sikérváz helyreálljon.


A pihentetés után ismét átgyútjuk és hosszúkásra formázzuk, majd belehelyezzük a veknis szakajtóba.

A pihentetés után ismét átgyúrjuk és hosszúkásra formázzuk, majd belehelyezzük a kilisztezett veknis szakajtóba.

Úgy helyezzük a szakajtóba, hogy az a része legyen felül,

amely részén látható a “varrás”. Így amikor a tepsire borítjuk,

ez a része lesz a kenyér alja, és a síma felület lesz a kenyér teteje.

 

Fóliával letakarva ismét, kb. kétszeresére kelesztjük

Fóliával letakarjuk és hagyjuk kelni, amíg az alábbi képen láthatóan kb. kétszeresére kel.

 

A tészta sütésre kész!

 

Ezután sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és éles késsel, vagy pengével  a fenti képen látható módon bevagdossuk.

Ezután sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és éles késsel, vagy pengével bevagdaljuk.

 

Miután bevagdaltuk, alaposan lekenjük, vagy lespricceljük

hideg vízzel.

240°-ra előmelegített sütőbe toljuk és így sütjük 8 percig.

Ezután a hőfokot 200°-ra állítjuk és további 45-50

percig (vagy a kívánt szín eléréséig) süssük. 

A sütő bekapcsolásakor tegyünk egy kis tálba vizet a sütő

aljába, hogy mire a kenyeret betesszük, addigra a sütő

telítődjék gőzzel.

Ha a kenyér kisült, én nem szoktam bevizezni. Igaz, hogy így

nem lesz fényes a kenyér, de még 3-4 óra múlva is finom,

ropogós lesz a héja.

Picture 8   Picture 11

És íme, az eredmény!

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lidus!
    Köszönöm szépen!
    Tényleg nagyon finom! Igazi kenyér íze van, és még harmadik napon sem változik!
    Próbáld ki! 🙂

  2. Lidus says:

    Gratulálok! Nagyon finom lehet! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!